Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Historia skrivs på Glottra Skog Arena

Featured Image

När Indianerna körde Allsvensk premiär förra veckan skrevs historia. Som första förening någonsin har Indianerna ett lag i alla divisioner.

18 kilometer. 13 kilometer. 7 kilometer. 5 kilometer. 850 meter. Det är avstånden som de allsvenska förarna har från sina hem till Glottra Skog Arena. Satsningen på Allsvenskan är ett steg för att minska avståndet till Indianerna Speedways stora mål: Att vinna SM-guld med minst tre lokala förare i truppen.

– Sverige har gått från att vara en ledande Speedway-nation till att bara ha en eller två förare i Grand Prix, säger Markus Engman, ordförande i Indianerna Speedway. Det har varit för stort fokus på elitlagen de senaste 20 åren och för lite på de som bygger framtiden. Det vill vi ändra på.

”Lite old school”

På plats under den historiska premiären är Peter Johansson som är föreningens sportchef och lagledare för elitlaget. Han är där för att reka förare till elitmatchen dagen efter.

– Det är exakt därför jag är här. Det allsvenska laget är intressant med mycket bredd men har också förare som kan kliva fram, säger Peter och fortsätter:

– Det är lite old school egentligen, så som det såg ut i de högsta serierna om man backar bandet 30–40 år, att de tränar och umgås ihop hela året. Jag tycker det är häftigt. Det ska bli kul att se vart det kan bära när det får utvecklas i den här miljön.

Förarna som toppar Allsvenskan är ungefär samma förare som toppar BAUHAUS-ligan och serien håller en jämnare nivå än Division 1. Det ger tuffare fajter samtidigt som steget till toppen blir kortare.

En av förarna som har siktet mot toppen är 17-åriga Gustav Grahn. Inför den allsvenska premiären är han är inne på ett liknande spår som sportchef Peter Johansson.

– Vi är ett lag och vi gör allt tillsammans. Det blir extra kul att köra nu när vi är så många lokala förare. Det är bra att vi får köra mycket så att vi kan få upp åktempot och bli ännu bättre speedwayförare, säger Gustav, som är uppväxt 850 meter från favoritbanan och senare under kvällen skulle köra in 7 + 2 poäng till laget.

Odlar för elitserien

Fokus för det allsvenska laget är utveckling. Och att vinna. Och att utvecklas. Självklart ska laget vinna varje match säger lagledare Robban Eriksson, men det finns också en större bild att ta hänsyn till.

– Om det slår väl ut blir alla bättre förare under säsongen. Matematiskt bättre. Det är en odling för att elitlaget ska bli så bra som möjligt. Med det sagt har vi fortfarande ett väldigt konkurrenskraftigt lag med lokala förare, så självklart vill vi vinna varje match.

Att finna den perfekta balansen mellan långsiktig utveckling och kortsiktiga resultat är den största utmaningen för lagledare Eriksson.

– Det här är de sex bästa svenskförarna vi har och vi har blandat rutinerat med orutinerat i heaten. Joel med Gurra. Lindgren med Ludde Selvin. Vi vill att de med mer rutin ska ta ansvar både på och utanför banan som förebilder. Det är lite tänket med uppställningen och jag tror att det är utvecklande för alla. Vi behöver utmana oss själva och tänja på gränserna. Det här är lokala grabbar som vill något med sina karriärer. Det är inspirerande!

Heat för heat mot SM-guldet

Den allsvenska premiären levde upp till förväntningarna med en jämn drabbning mot topptippade Griparna. Efter fler tuffa heat med kraschar och en ambulansresa (som lyckligtvis gick bra för Christoffer Selvin) avgjordes matchen i det allra sista heatet. Matchen slutade 44–46 till bortalaget.

18 kilometer. 13 kilometer. 7 kilometer. 5 kilometer. 850 meter. Det är avstånden som de allsvenska förarna har från sina hem till Glottra Skog Arena. Nu ska avståndet till Indianerna Speedways stora mål fortsätta att minska. Match för match. Heat för heat.
Ett SM-guld med stark lokal koppling.

Nästs hemmamatch i Allsvenskan körs den 30 juni när Indianerna tar emot Vargarna. Köp din biljett här!

Dela nyheten: